Ana sayfa İletişim
Hakkımızda Ürünlerimiz Hamur Kireç® ve Sıva Üretimi Genel Bilgiler Referanslarımız
   
Hamur Kireç® ve Sıva Üretimi
HAMUR KİREÇ® SIVA
 
HAMUR KİREÇ® SIVA KULLANMANIN FAYDALARI
 
HAMUR KİREÇ® ÜRETİMİ
 
SIVADA KİREÇ KULLANIMI VE DIŞ CEPHE UYGULAMALARI
 
SIVA KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?
 
Hamur Kireç® ve Sıva Üretimi  »  SIVADA KİREÇ KULLANIMI VE DIŞ CEPHE UYGULAMALARI
  
   Tarihi yapılarda baglayıcı olarak kirec kullanımı bilinen en eski yapı kimyasalı oldugunu bize gostermektedir. Yapılan restorasyon calısmalarında, sıva icerisindeki kirecin hala mukavemetini arttırdıgı gozlenmistir.
  
  Iyi bir sıva harcının karakteristik ozellikleri; su tutabilme, mukavemet, baglayıcılık, dayanıklılık, esneklik ve calısabilirliktir. 

    Kirec, sıvanın su tutma ozelligini arttırdıgı gibi cimentonun uygun sartlarda hidrolik baglar yaparak donması icin gerekli su rezervini ve priz suresini ayarlamaktadır. Kirec kullanılmayan bir harcta, suyun bir kısmı, tugla gozenekleri tarafından emilerek lokal olarak prizlesme icin gereken su miktarını azaltır. Bu sebeple sıvayla tugla arasındaki baglantı yuzeylerinde dengesiz prizlesmeden kaynaklanan yer yer bosluklar ve ayrıcmalar ortaya cıkar. Kirec, harc / yuzey arasındaki boslukları doldurur. 

   Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yuzey basınc mukavemetini azaltır. Kirec miktarı arttıkca sıvanın su tutabilme ozelligi artmakta buna mukabil mukavemet dusmektedir. Kirec, sıvanın duvara karsı baglayıcı gucunu arttırır. 

   Sıvadaki kirec, pH I 12,4 civarında bir ortam yaratır. Bu ph derecesinde ise cimentodaki silikat ve tugladaki aluminalı yapılar cozulerek harctaki kirecin kalsiyumu ile baslar olusturur. Boylece sıva ile tugla arasında kohezyon kuvveti artar ve sıkı bir kimyasal bag meydana gelir. cimentonun cabuk prizlesmesinden kaynaklanan kılcal catlaklar, kirecin dusuk cozunme kabiliyeti nedeniyle cok uzun surelerde sertledmesinden oturu doldurularak kapatılırlar. Dolayısıyla sıvadaki kirec duvarın kendi kendisini onarmasını saglar. 

   Amerika da Prof. Voss tarafından yapılan bir arastırmada kirecsiz ve kirecli harcla orulen duvarlarda harc-tugla arasıdaki temas yuzeyleri 21 yıl sonra mukayese edilmisir. cıkan sonuca gore kirecsiz harcla orulen duvarda tugla-harc sınırında yer yer bosluklar olustugu gorulmus; buna mukabil kirecli harcla orulen tugla-harc sınırında ise bu boslukların kirecle dolduruldugu gozlenmistir. 

    Kirec, sıvaya kolay calısabilme ozelligini kazandırır. Kirecsiz harcı yuzeye sıvamak cok zordur. Harc duvara iyi yapısmaz ve dokulebilir. Kirec suruldugu mertebeye belli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkilere karsı korur. Isı etkisiyle ortaya cıkan buzulme ve genlesme olaylarına karsı da belli bir elastikiyet kazandırır.


     
  Copyright © 2024 Hamur Kireç A.Ş.| Tüm Hakları Saklıdır.